Nieuws

Voetklachten bij wielrennen

4 februari 2023

Voetklachten bij wielrennen

 

Voetklachten bij wielrennen? Pijn in je voeten is een vervelend probleem als je daar tijdens het fietsen mee wordt geconfronteerd. Vooral met warm weer kan je er last ervan krijgen. Maar niet alleen ‘branderige’ voeten, ook pijn aan de teennagels kan voorkomen. In dit artikel bespreek ik veel voorkomende voetklachten bij wielrennen, oorzaken en wat ik als sportpedicure voor je kan betekenen.

Veel voorkomende voetklachten van wielrenners

Brandende voeten

Brandende voeten is een bekend fenomeen bij wielrenners en mountainbikers, zeker bij hogere temperaturen. Het asfalt dat hitte naar boven straalt, de hoge temperaturen en de carbon zool van je wielerschoen maken je schoen al snel tot een ‘oventje’.

Knelplekken in de wielerschoen

Met een ‘knobbel’ bij bijvoorbeeld je grote teengewricht, of met klauwtenen (een kromstand van de tenen.) is het lastig om een goede wielerschoen te vinden. Al snel zullen er pijnlijke drukplekken ontstaan op de knobbels.

Pijnklachten onder de hiel of voetboog

Onder de voet zit een peesplaat die ervoor zorgt dat de voetboog ondersteund wordt. Deze peesplaat zit aan de achterzijde vast aan het hielbeen en aan de voorzijde aan de voorvoet. Als er druk op de voet gezet wordt, bijvoorbeeld bij het uittrappen tijdens het fietsen, dan zakt de voetboog wat door en wordt de peesplaat opgerekt. Dit oprekken leidt tot een grote spanning op de peesplaat, met name bij de aanhechting aan de hiel. Doe je dit erg vaak dan kan tot een overbelasting leiden. In erge gevallen kan dit leiden tot beschadiging van vezels. Een gevolg daarvan is pijn in de voetholte of aan de hiel. Vaak ervaar je dit als startpijn en pijn bij langere belasting, soms zijn de klachten juist heviger na een periode van rust.

Blauwe teennagel

Het blauw worden van de nagel wordt veroorzaakt door de wrijving of het stoten van de teen tegen de neus van de schoen waardoor een bloeding onder de teennagel ontstaat. De oorzaak kan liggen in een te kleine of te smalle schoen. Ook het opzetten van de voeten bij warmte kan de boosdoener zijn.

Last van het grote teengewricht

De sesambeentjes zijn twee kleine botjes onder het grote teengewricht. Tijdens het wielrennen kunnen deze sesambeentjes makkelijk gaan ontsteken of kunnen er kleine scheurtjes in ontstaan. Dit komt doordat er grote druk op de voorvoet komt, zeker bij het gebruik van klikpedalen.

Oorzaken voetklachten

De meeste klachten in de voeten tijdens het fietsen worden veroorzaakt door:

  • Een niet goed passende schoen
  • (Stands)afwijkingen aan de voeten
  • Het teveel naar binnen zakken de van de voet tijdens het fietsen
  • Vergrote druk door kleinere oppervlak voetplaatjes
  • Niet goed afgestelde voetplaatjes
  • Soms kan ook een zadel dat te hoog of te laag staat een invloed hebben op de klachten.

Oplossingen voor voetklachten bij wielrennen

De basis wordt gevormd door een goed passende (stevige) wielerschoen en het goed afstellen van de voetplaatjes. Zo nodig en indien mogelijk kan een voetplaatje gebruikt worden met een groter oppervlak. Daarnaast zijn er speciale fietszolen op de markt.

Een sportpedicure behandeld zwakke plekken op uw voet, behandeld eelt, likdoorns en andere kwetsuren zoals ingegroeide teennagels. Zo kunt u na een kleine behandeling weer pijnloos de weg op. Heeft u last van uw voeten tijdens het fietsen of wilt u een preventieve voetbehandeling? Neem dan contact met mij op.

Miranda Woudstra
Medisch pedicure/sportpedicure

Bron: sportpedicurenet.nl

« Terug naar Nieuws & Acties
Plan een afspraak >
Foto: Zuidwestkrant

Pedicurepraktijk Miranda Woudstra

Medisch pedicure
Markt 11a
4641 HL Ossendrecht
Tel. 0164 - 67 46 63